Betekenis van een onderwerpregel
De eerste indruk die je maakt in de inbox van je lezer, is door de onderwerpregel van je nieuwsbrief. Dit is de trigger die beslist of jouw nieuwsbrief wel of niet geopend wordt. Het is belangrijk om te weten dat ongeveer 35% van de ontvangers besluit je nieuwsbrief te openen puur gebaseerd op deze ene regel.
Urgentie creëren: speel in op FOMO
FOMO, de angst om iets te missen, kan een krachtige tactiek zijn. Door onderwerpregels te gebruiken als 'Ontdek 3 geheimen over...' of 'Mis deze unieke deal niet...', speel je in op deze angst. Jij wekt de indruk dat de ontvanger snel moet handelen, wat urgentie toevoegt aan je boodschap.
Wek nieuwsgierigheid met een vraag
Door een prikkelende vraag te stellen in je onderwerpregel, maak je lezers nieuwsgierig. Een voorbeeld kan zijn: 'Ken jij de must-have verzekeringen?' Hierdoor gaat je lezer nadenken en wil hij meer weten. Die nieuwsgierigheid kan ervoor zorgen dat je mail meteen geopend wordt.
Interesse prikkelen: wat zit erin?
Kies voor een inhoudelijke aanpak in plaats van een algemene onderwerpregel zoals 'Nieuwsbrief maart 2023'. Gebruik liever iets dat interesse opwekt, zoals 'Is de spaarrente eindelijk gestegen?'. Zorg ervoor dat je lezer direct weet wat de essentie is en dat je zijn interesse prikkelt. Maar let op: blijf eerlijk en zorg dat de inhoud aansluit bij de verwachting die je wekt.
Pre-header: vergroot je kans
De pre-header is het tekstje dat naast de onderwerpregel verschijnt en geeft een extra kans om de lezer te overtuigen. Gebruik het om jouw onderwerpregel aan te vullen en de nieuwsgierigheid verder aan te wakkeren.
Karaktersondergrens in acht nemen
Tenslotte, houd rekening met het aantal zichtbare karakters op verschillende devices. Voor mobiele gebruikers is 30-35 karakters het maximum, terwijl je voor desktopgebruikers tot 50 karakters kunt gaan.
Door deze adviezen ter harte te nemen, verbeter je de kans aanzienlijk dat jouw nieuwsbrief de aandacht krijgt die het verdient.