Is bronvermelding altijd noodzakelijk?
Om je website actueel te houden kun je natuurlijk met enige regelmatig nieuwsartikelen plaatsen. Er gebeurt genoeg, dus er is altijd wel iets te melden aan je klant. Maar waarom zou je het wiel zelf opnieuw uitvinden? er zijn toch immers genoeg websites die als bron kunnen dienen?
Even rondneuzen op nu.nl dus, een mooi artikel uitzoeken. Vervolgens kopiëren en plakken op je eigen website. Klaar is kees. Je website is weer voorzien van een nuttig artikel voor je klant.
Bronvermelding
Natuurlijk begrijp je zelf ook dat je niet zomaar een artikel mag kopiëren en plakken. Je hebt dus onderaan het artikel keurig de bron vermeld met zelfs nog een link naar het originele artikel. Volkomen legaal. Toch?
Let op!
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is alleen de bron vermelden niet voldoende.
De Nederlandse wetgeving is hierover volstrekt duidelijk. Als je een tekst in zijn geheel overneemt, of een foto gebruikt, zonder toestemming van de maker, is dat met of zonder bronvermelding inbreuk op auteursrecht.
Toestemming vragen
Wil je het artikel toch gebruiken, vraag dan schriftelijk toestemming aan de auteur. Afhankelijk van de situatie zul je deze toestemming wel of niet krijgen, of zul je moeten betalen voor het gebruik. Je kunt hier per artikel afspraken over maken.
Schadeclaim
Plaats je toch een artikel zonder toestemming? dan kun je vroeg of laat een schadeclaim verwachten. Met name de grotere bedrijven maken gebruik van slimme software welke websites doorzoekt op content (text of foto's) waarvan zij het auteursrecht bezitten. Wanneer deze content is gevonden dan kun je een gepeperde rekening verwachten...