E-mailnieuwsbrieven sturen zonder toestemming: mag dat?

Als financieel adviseur nieuwsbrieven versturen? Heb je toestemming gevraagd? Dit zegt de wet! | Regels voor informatieve & commerciële mailing

Mag je als financieel adviseur nieuwsbrieven sturen zonder toestemming?

Het versturen van een nieuwsbrief kan grote toegevoegde waarde hebben voor je bedrijf. Je houdt persoonlijk contact met je klanten en brengt steeds je bedrijf en diensten onder de aandacht. Zo’n e-mailnieuwsbrief is zeker geen slecht idee, dus. Maar mag dat eigenlijk wel als je geen toestemming hebt gekregen? In deze blog leggen we uit wat wel en niet mag.

Nieuwsbrieven versturen: mag dat?

Wil je graag een nieuwsbrief sturen, maar weet je niet of je eerst toestemming moet vragen? Lastig! Bij Contaqt krijgen we deze vraag heel vaak: je bent dus niet de enige die ermee worstelt. Er ontstaan wel eens misverstanden rondom e-mailregelgeving. Want moet je nou wel of niet toestemming vragen? En kan je beboet worden? Gelukkig is dit allemaal duidelijk geregeld in de wet.

Dit zegt de wet

Mag je, als financieel adviseur, een nieuwsbrief aan je klanten versturen zonder dat ze hier expliciet toestemming voor hebben gegeven?  Voor iedere branche zijn de regels hetzelfde. Het antwoord: dit is afhankelijk van de context: wil je een commerciële of informatieve nieuwsbrief versturen?

Informatieve nieuwsbrieven

Is je mailing volledig informatief? Dan mag je deze gewoon versturen zonder daar eerst toestemming voor te vragen. Dit geldt uiteraard wél alleen zolang je wetten en regels naleeft. Het gaat daarbij dus voornamelijk om bestaande klanten. Wil je bijvoorbeeld een verhuisbericht versturen of informatie delen over eerder afgenomen producten of diensten? Dat is geen probleem!

Commerciële nieuwsbrieven

Het is volgens de e-mailmarketing-wet verboden om zonder voorafgaande toestemming ongevraagde commerciële mails te sturen. Het gaat daarbij ook om charitatieve of ideële content. Deze opt-in toestemming is al jaren goed geregeld in de huidige Telecomwet. Heb je wél toestemming? Dan is er natuurlijk niets aan de hand. Zorg er dan wel altijd voor dat de ontvanger zich ook weer van jouw mailing kan uitschrijven. Onder iedere campagne moet een uitschrijflink staan. Gebruik je onze nieuwsbrief module? Dan plaatsen wij deze uitschrijflink er automatisch onder.

Zelf nog even nalezen?

Is er nog iets onduidelijk of wil je alles gewoon zelf nog even nalezen? Dat kan! De in deze blog beschreven overheidswetten omtrent e-mailmarketing vind je ook gewoon online. Succes met je nieuwe nieuwsbrief!

Meer weten? Vraag een demo aan.

Zien is geloven toch? In een demo leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn én wat het verschil is tussen onze basis en Premium abonnement.

Ruim 400 advieskantoren kiezen al voor Contaqt.

Instagram en nieuwsbrieven: het perfecte duo voor jouw marketing

Lees verder

Stop met zenden, start met luisteren: Maak je nieuwsbrief interactief

Lees verder

Vergroot je omzet met elke klik: e-mailstrategieën die écht verkopen

Lees verder