Een goede open rate voor een succesvolle nieuwsbrief

Een voordeel van het versturen van e-mails naar (potentiële) klanten is dat je goed kan meten of je bericht ontvangen en gelezen wordt. Wat vertellen de ratio's?

Een goede open rate voor een succesvolle nieuwsbrief

Een voordeel van het versturen van e-mails naar (potentiële) klanten is dat je goed kan meten of je bericht ontvangen en gelezen wordt. Wat vertellen de ratio's?

Open rate

De open rate, ook wel het openingspercentage geeft inzicht in het aantal geopende nieuwsbrieven. Wanneer je een nieuwsbrief naar een mailinglijst van 100 mensen stuurt, waarvan 20 de mail lezen, dan spreek je van een open rate van 20%.

Click rate

Dit cijfer geeft aan hoeveel mensen doorklikken op een link die je in de nieuwsbrief plaats, vergeleken met het aantal keer dat het bekeken is. De link leidt bijvoorbeeld naar een contactpagina, blogartikel of product.

Bounce rate

Dit is een percentage dat aangeeft hoeveel nieuwsbrieven niet geleverd konden worden. Oorzaken daarvan kunnen zijn dat het mailadres niet meer klopt of de mailbox bijvoorbeeld vol zit. De bounce rate verlagen kan door af en toe je mailinglijst goed op te schonen en alleen actieve klanten over te houden.

Unsubscribers

Je bent verplicht om in je nieuwsbrief een uitschrijflink te plaatsen. Dit is voor mensen die de mails niet meer willen ontvangen. Iedereen die klikt op die link valt onder de unsubscribers.

Cijfers liegen niet

Laten we eens naar de cijfers kijken. Onze gebruikers versturen immers al jaren nieuwsbrieven naar hun klanten. We hebben dus een behoorlijke database met statistieken opgebouwd.

Uit deze cijfers blijkt dat maar liefst gemiddeld 44% de nieuwsbrief opent. En dat is erg goed! Als we naar het gemiddelde in Nederland voor alle branches kijken dan ligt het percentage rond de 38% (Cijfers: DDMA Nationale E-mail Benchmark)

Waarom zo'n goede score?

Dat ligt aan de onderwerpen van de nieuwsbrief. Uit de statistieken blijkt dat consumenten graag lezen over alles dat met geld te maken heeft.

Daarnaast zijn de nieuwsbrieven informatief van aard. Dat weet de lezer ook te waarderen. Het is prima om af en toe een commerciële nieuwsbrief te versturen, mits de verhouding informatie / commercie maar gezond blijft.

Niet geschoten is toch raak?

Ook al heeft je klant de nieuwsbrief niet gelezen dan is de verzending toch waardevol geweest. Je bent weer even in zijn mailbox verschenen en daarmee -heel kort- op zijn netvlies. Dit draagt bij aan de (onbewuste) merkbeleving.

Regelmaat helpt

Uit de statistieken blijkt ook dat de openingspercentages toenemen zodra je regelmatig een nieuwsbrief verstuurt. Daarom adviseren wij minimaal tweemaal per maand een nieuwsbrief te versturen.

Aan de slag?

Wil je direct aan de slag? Dan hebben we 2 oplossingen voor je. Allereerst kun je (met een beetje hulp van ons) het zelf doen. Ga je voor totale gemak? Dan kun je ook alles aan ons uitbesteden.

Meer weten? Vraag een demo aan.

Zien is geloven toch? In een demo leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn én wat het verschil is tussen onze basis en Premium abonnement.

Ruim 400 advieskantoren kiezen al voor Contaqt.

De €25.000 fout die 9 van de 10 adviseurs maken

Lees verder

Van volger naar klant: zo zet je social media in voor je mailinglijst

Lees verder

Hoe je met blogs en nieuwsbrieven extra omzet uit bestaande klanten haalt

Lees verder