Auteursrecht - Tekst overnemen

Mag je zomaar een tekst overnemen en plaatsen in je blog? Of is tekst ook auteursrechtelijk beschermt?

Auteursrecht - Tekst overnemen

Mag je zomaar een tekst overnemen en plaatsen in je blog? Of is tekst ook auteursrechtelijk beschermt?

Inbreuk op het auteursrecht

Wil je andermans werk overnemen, denk aan afbeeldingen, teksten of video’s, dan moet je in de meeste gevallen toestemming hebben. Doe je dat niet, dan maak je inbreuk op het auteursrecht. Zo’n inbreuk geldt alleen als het werk ook auteursrechtelijk beschermd is. Het auteursrecht wordt alleen toegekend als het voldoende creatief is, maar die lat ligt heel laag.

Citaatrecht

Wil je voor een blog of nieuwsbrief een afbeelding gebruiken of een stuk tekst overnemen? Let dan dus goed op het auteursrecht. Afbeeldingen kun je makkelijk van rechtenvrije sites afhalen, maar met tekst zit dat anders. Een belangrijke uitzondering op het auteursrecht maakt het wel mogelijk om tekst of andere vormen over te nemen. Met het citaatrecht kun je zonder toestemming een deel van iemands werk gebruiken.

Voorwaarden van het citaatrecht

Je kunt terugvallen op het citaatrecht als het een ‘serieus’ doel dient. Dit kan alleen als het werk ook al rechtmatig gepubliceerd is. Citeren mag in de mate dat het verband houdt met het doel en dus niet onnodig is. Ook moet het geen afbreuk doen aan het oorspronkelijke werk.

Bronvermelding

Bij een citaat moet je bronvermelding plaatsen, de bron en de naam (indien herleidbaar) van de maker dus. Bij digitale publicaties -zoals een blog- is een link naar de bron voldoende. Doe je dit niet, dan is er een kans dat je een schadeclaim ontvangt.

Valkuil

Wat dus niet mag… is het overnemen van een hele tekst van een externe website zoals nu.nl en daar de bron onder vermelden. En dit zie ik nog heel vaak gebeuren. Als je de gehele tekst een-op-een wiltgebruiken, dan heb je altijd expliciete schriftelijke toestemming nodig. En (spoileralert)… die toestemming krijg je niet.

Oplossing

Heb je zelf geen tijd om blogartikelen te schrijven? Dan doen wij dat voor je! Binnen onze nieuwsbriefmodule ontvang je elke week twee nieuwe blogartikelen die automatisch op je website geplaatst worden.

Ontdek de superkracht van nieuwsbrieven!

Download dit gratis Ebook en ontdek de superkracht van nieuwsbrieven

Stel je eens voor dat je een superkracht bezit waarmee je direct toegang hebt tot de aandacht en gedachten van je klanten. Een kracht waarmee je hun vertrouwen kan winnen, expertise tonen en sterke banden kan smeden. Nou, die superkracht bestaat en het heet e-mail! Lees er alles over in dit gratis ebook.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dagelijks maken ruim 400 bedrijven gebruik van ons platform.

Wij zorgen ervoor dat al jouw klanten regelmatig van je horen zónder dat het jou extra tijd kost. Daar krijg je #blijeklanten van.

Lees hier hoe blij onze gebruikers met onze software zijn
    
We merken een goede response door de diverse acties die opgestart worden vanuit de module.
Gabri Hessels
Noventas Verzekeringen
    
Wij hebben destijds voor Contaqt gekozen omdat wij onze klanten graag via nieuwsbrieven wilde bereiken en dat ook wilde monitoren.
Shirani Arnken
Berkenrode Assurantiën
    
Als financieel adviseur ben je druk met allerlei zaken. Ik houd nu meer tijd over voor advieswerk
Koos Tichelaar
HypotheekInfoPunt Tichelaar

Dankzij Contaqt blijven cliënten betrokken bij mijn bedrijf en tevens helpt het bij mijn zorgplicht.

Contaqt maakt het eenvoudig een nieuwbrief te versturen. Ik ervaar dat klanten het prettig vinden regelmatig wat van mij te horen. De tijdsbesparing kan ik gebruiken voor commerciële werkzaamheden."

Met Contaqt kan ik actuele berichten vol automatisch op onze website plaatsen, op onze social media kanalen verspreiden en via onze nieuwsbrief versturen. Een prima aanvulling binnen onze communicatiestrategie."

Naast de nieuwsbrief van Contaqt gebruik ik ook het programma bij het invullen van zorgplicht op mijn portefeuille. Met een simpele vragenlijst krijg ik inzicht in de wensen en wijzigingen van mijn relaties.

Wij zijn onlangs gestart met de nazorgscan. Dit met succes. Cliënten reageren erg enthousiast. Daarnaast heeft het voor extra omzet gezorgd.

Contaqt is voor mij een gebruikersvriendelijke tool die ik gebruik voor mijn nieuwsberichten. Het bespaart mij een hoop tijd.

Blog artikel
Lees verder

Maak jouw nieuwsbrief onweerstaanbaar met deze tips!

Blog artikel
Lees verder

Zijn sociale media de baas of ben jij dat?

Blog artikel
Lees verder

‘Je/jij’ of ‘u’ in de nieuwsbrief - Wat is de beste aanspreekvorm?