Auteursrecht - Tekst overnemen

Mag je zomaar een tekst overnemen en plaatsen in je blog? Of is tekst ook auteursrechtelijk beschermt?

Auteursrecht - Tekst overnemen

Mag je zomaar een tekst overnemen en plaatsen in je blog? Of is tekst ook auteursrechtelijk beschermt?

Inbreuk op het auteursrecht

Wil je andermans werk overnemen, denk aan afbeeldingen, teksten of video’s, dan moet je in de meeste gevallen toestemming hebben. Doe je dat niet, dan maak je inbreuk op het auteursrecht. Zo’n inbreuk geldt alleen als het werk ook auteursrechtelijk beschermd is. Het auteursrecht wordt alleen toegekend als het voldoende creatief is, maar die lat ligt heel laag.

Citaatrecht

Wil je voor een blog of nieuwsbrief een afbeelding gebruiken of een stuk tekst overnemen? Let dan dus goed op het auteursrecht. Afbeeldingen kun je makkelijk van rechtenvrije sites afhalen, maar met tekst zit dat anders. Een belangrijke uitzondering op het auteursrecht maakt het wel mogelijk om tekst of andere vormen over te nemen. Met het citaatrecht kun je zonder toestemming een deel van iemands werk gebruiken.

Voorwaarden van het citaatrecht

Je kunt terugvallen op het citaatrecht als het een ‘serieus’ doel dient. Dit kan alleen als het werk ook al rechtmatig gepubliceerd is. Citeren mag in de mate dat het verband houdt met het doel en dus niet onnodig is. Ook moet het geen afbreuk doen aan het oorspronkelijke werk.

Bronvermelding

Bij een citaat moet je bronvermelding plaatsen, de bron en de naam (indien herleidbaar) van de maker dus. Bij digitale publicaties -zoals een blog- is een link naar de bron voldoende. Doe je dit niet, dan is er een kans dat je een schadeclaim ontvangt.

Valkuil

Wat dus niet mag… is het overnemen van een hele tekst van een externe website zoals nu.nl en daar de bron onder vermelden. En dit zie ik nog heel vaak gebeuren. Als je de gehele tekst een-op-een wiltgebruiken, dan heb je altijd expliciete schriftelijke toestemming nodig. En (spoileralert)… die toestemming krijg je niet.

Oplossing

Heb je zelf geen tijd om blogartikelen te schrijven? Dan doen wij dat voor je! Binnen onze nieuwsbriefmodule ontvang je elke week twee nieuwe blogartikelen die automatisch op je website geplaatst worden.

 

Dagelijks maken ruim 400 advieskantoren gebruik van ons platform.

Wij zorgen ervoor dat al jouw klanten regelmatig van je horen zónder dat het jou extra tijd kost. Daar krijg je #blijeklanten van.

Lees hier hoe blij onze gebruikers met onze software zijn
    
Wij hebben destijds voor Contaqt gekozen omdat wij onze klanten graag via nieuwsbrieven wilde bereiken en dat ook wilde monitoren.
Shirani Arnken
Berkenrode Assurantiën
    
Contaqt is veel beter dan onze vorige aanbieder!
Roger Mordan
Roger Mordang Financieel Advies
    
Persoonlijke benadering is erg prettig. Ze nemen echt de tijd.
Peter van Haaften
Van Haaften Advies

Dankzij Contaqt blijven cliënten betrokken bij mijn bedrijf en tevens helpt het bij mijn zorgplicht.

Contaqt maakt het eenvoudig een nieuwbrief te versturen. Ik ervaar dat klanten het prettig vinden regelmatig wat van mij te horen. De tijdsbesparing kan ik gebruiken voor commerciële werkzaamheden."

Met Contaqt kan ik actuele berichten vol automatisch op onze website plaatsen, op onze social media kanalen verspreiden en via onze nieuwsbrief versturen. Een prima aanvulling binnen onze communicatiestrategie."

Naast de nieuwsbrief van Contaqt gebruik ik ook het programma bij het invullen van zorgplicht op mijn portefeuille. Met een simpele vragenlijst krijg ik inzicht in de wensen en wijzigingen van mijn relaties.

Wij zijn onlangs gestart met de nazorgscan. Dit met succes. Cliënten reageren erg enthousiast. Daarnaast heeft het voor extra omzet gezorgd.

Contaqt is voor mij een gebruikersvriendelijke tool die ik gebruik voor mijn nieuwsberichten. Het bespaart mij een hoop tijd.

Dit wil je lezen!

Gratis boek voor Financieel Adviseurs boordevol tips:

-Leer alles over jouw online kansen
-Zo versla je Independer!
-Betere marketing met beperkt budget
-Compleet stappenplan & gratis tools
-En nog veel meer...

Download gratis
Blog artikel

Ontdek de kracht van trouwe klanten: Tips om de relatie te versterken

Lees verder
Blog artikel

Waarom je nooit meer een 'no-reply' mailadres moet gebruiken voor je nieuwsbrief

Lees verder
Blog artikel

Bloggen - 4 redenen waarom je website een blog moet hebben

Lees verder