Auteursrecht - Hoe zit het met afbeeldingen?

Ook op afbeeldingen zit auteursrecht. Maar hoe zit dat precies? En geldt het ook voor foto’s op social media?

Auteursrecht - Hoe zit het met afbeeldingen?

Ook op afbeeldingen zit auteursrecht. Maar hoe zit dat precies? En geldt het ook voor foto’s op social media?

Wat is het auteursrecht

Het auteursrecht is het uitsluitende recht van een maker van letterkunde, wetenschap of kunst, om dat werk openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens beperkingen bij de wet gesteld. Kortom, de maker van het beeld is de rechthebbende en dus de baas. Officieel gezien geldt dit pas als een afbeelding voldoende creatief is, maar toch zijn ook veel eenvoudige foto’s auteursrechtelijk beschermd.

Auteursrecht op social media

Op social media werkt het auteursrecht niet anders. Zodra jij iets plaats, is het niet vrij te gebruiken door iedereen. Je mag als gebruiker iets delen door de deelknop te gebruiken, mits het een openbaar account is natuurlijk. Wel geef je door iets te delen op social media het desbetreffende medium een uitgebreide licentie. Dat betekent dat zij de afbeelding mogen delen, kopiëren, wijzigen en sublicenties mogen verlenen.

Vraag toestemming

Door zonder toestemming een afbeelding te gebruiken die auteursrechtelijk beschermd is,  kun je een schadeclaim ontvangen. Plaats dus niet zomaar een afbeelding in je blog, nieuwsbrief of social media post. Dit kan je een flinke boete opleveren. Jij hebt als gebruiker- de plicht om te onderzoeken wie het auteursrecht op een afbeelding bezit.

Zo kan het wel

Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaard licenties bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden en onder welke voorwaarden dit mag.

Bij CC0 licenties mag je de foto's vrij downloaden en gebruiken zoals jij wilt, zonder een naamsvermelding of licentie. Hieronder vind je een overzicht aan van een aantal websites die wij vaak zelf ook gebruiken:

Ontdek de superkracht van nieuwsbrieven!

Download dit gratis Ebook en ontdek de superkracht van nieuwsbrieven

Stel je eens voor dat je een superkracht bezit waarmee je direct toegang hebt tot de aandacht en gedachten van je klanten. Een kracht waarmee je hun vertrouwen kan winnen, expertise tonen en sterke banden kan smeden. Nou, die superkracht bestaat en het heet e-mail! Lees er alles over in dit gratis ebook.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dagelijks maken ruim 400 bedrijven gebruik van ons platform.

Wij zorgen ervoor dat al jouw klanten regelmatig van je horen zónder dat het jou extra tijd kost. Daar krijg je #blijeklanten van.

Lees hier hoe blij onze gebruikers met onze software zijn
    
"Het bespaart mij een hoop tijd"
S.M. (Suzanne) de Moor FFP
More Advice
    
Alle nieuwsbrieven zijn kant-en-klaar. Ideaal!
Ricardo Piga
Unico Finance
    
"Eenvoudig in gebruik!"
Heleen van den Bos
Hypotheken

Dankzij Contaqt blijven cliënten betrokken bij mijn bedrijf en tevens helpt het bij mijn zorgplicht.

Contaqt maakt het eenvoudig een nieuwbrief te versturen. Ik ervaar dat klanten het prettig vinden regelmatig wat van mij te horen. De tijdsbesparing kan ik gebruiken voor commerciële werkzaamheden."

Met Contaqt kan ik actuele berichten vol automatisch op onze website plaatsen, op onze social media kanalen verspreiden en via onze nieuwsbrief versturen. Een prima aanvulling binnen onze communicatiestrategie."

Naast de nieuwsbrief van Contaqt gebruik ik ook het programma bij het invullen van zorgplicht op mijn portefeuille. Met een simpele vragenlijst krijg ik inzicht in de wensen en wijzigingen van mijn relaties.

Wij zijn onlangs gestart met de nazorgscan. Dit met succes. Cliënten reageren erg enthousiast. Daarnaast heeft het voor extra omzet gezorgd.

Contaqt is voor mij een gebruikersvriendelijke tool die ik gebruik voor mijn nieuwsberichten. Het bespaart mij een hoop tijd.

Blog artikel
Lees verder

Maak jouw nieuwsbrief onweerstaanbaar met deze tips!

Blog artikel
Lees verder

Zijn sociale media de baas of ben jij dat?

Blog artikel
Lees verder

‘Je/jij’ of ‘u’ in de nieuwsbrief - Wat is de beste aanspreekvorm?